Det sprakar om Ford­familjen

Ford tar stora, hållbara steg in i framtiden. Och målet är djärvt: 2022 ska hela Ford-familjen finnas som elektrifierade alternativ.

FORD EXPLORER – THE AMERICAN DREAM
Nya Ford Explorer får kraft från en kombination av Fords 3,0-liters EcoBoost-bensinmotor med V6:a och en elektrisk motor och generator. Tillsammans levererar de 450 hästkrafter och ett vridmoment på 840 newtonmeter och tar dig över 40 kilometer helt utan utsläpp. Nya Ford Explorer börjar säljas i Sverige redan i höst med leverans i början av 2020.

Explorer är en äkta SUV, designad för familjer som gillar äventyr. Därför var det viktigt att nya Explorer plug-in hybrid fick en drivlina som klarar av att köra allt från båtar till hästtransporter.

– Matthias Tonn, chefsingenjör, Ford Explorer i Europa

FORD KUGA – STORFAVORITEN
I maj 2020 levereras de första Ford Kuga som plug-in-hybrid med ett 14,4 kWh litiumbatteri som ger över fem mils räckvidd på bara el. Plug-in hybriden förväntas ge en bränsleförbrukning på 0,12 liter per mil och ett utsläpp på 29 gram CO2 per kilometer. Under våren släpps ytterligare två elmotoralternativ: en mildhybrid med EcoBlue-dieselmotor och en fullhybrid med el- och bensinmotor. Bilen börjar säljas i Sverige redan i höst.

Harmoniskt och luftigt smälter den samman premiummaterial, precisionshantverk och den allra senaste tekniken.

– Amko Leenarts, chefsdesigner, Ford Europa

FORDS VISION FÖR ELEKTRIFIERINGEN följer förstås den övergripande visionen om att skapa smarta fordon för en smart värld. Elektrifieringsresan är en stor del av lösningen att nå en tystare och renare omvärld med minskade utsläpp.
– Våra nya hybrid-fordon erbjuder framåttänkande, avancerade teknologier och ett stort utbud av elektrifierade lösningar för olika behov. Hybrid-flottan kommer att göra elektrifiering relevant och överkomlig i pris för fler förare än någonsin tidigare, berättade Fords Europachef Stuart Rowley under vårens Go Further-event i Amsterdam.

SAMTLIGA SEGMENT kommer alltså att elektrifieras – från lilla Ford Fiesta till de stora transportbilarna. Och totalt lanseras fyra olika el-alternativ: mildhybrid, fullhybrid, plug-in hybrid och helelektriska fordon. I Sverige kompletterar man även med förnybara drivmedel som E85 och HVO för att kunna erbjuda en bredare lösning för att nå målen med minskade utsläpp.

DE TVÅ FÖRSTA – och största – lanseringarna är nya Ford Kuga och Ford Explorer – där båda bilarna erbjuds som plug-in hybrider. Kuga är Fords allra mest populära SUV. Med sina 153 800 sålda exemplar under förra året är modell en en stor anledning till att Fords SUV-försäljning ökade med 19 procent samma år. Samtidigt kommer äntligen Ford Explorer, USA:s bäst säljande SUV genom tiderna, till den svenska marknaden. Framtiden är minst sagt spännande …

    Dela artikel

Aktuellt

Nytt från din Fordhandlare – Nr 1 2020

Nu finns senaste numret av Nytt från din Fordhandlare att läsa.

Läs mer

En ny generation galopperar in i framtiden

För första gången sedan 1965 lanserar Ford en helt ny Mustang-modell.

Läs mer
Alla nyheter