Med Ford genom livet

Kjell föll pladask för Anglia. Han var ung och fick betala 1500 kronor för den begagnade bilen. Idag kör han ingen Ford Anglia utan en Focus Flexifuel.
– Jag har bara tankat min Focus Flexifuel med bensin tre gånger, och alla gånger var det ofrivilligt, skrattar Kjell Andersson.

FORD HAR LÄNGE LEGAT I FRAMKANT när det gäller etanolbilar och är idag det enda svenska bilmärket som säljer en ny bil som kan gå på E85 – Ford Kuga EcoBoost E85. Tidigare har Ford sålt en stor andel av den populära etanolbilen under namnet Flexifuel. Familjen Andersson köpte sin Ford Focus Flexifuel 2006 och utöver miljöaspekten var fördelarna med valet av flexifuelbil flera.
– Dels slapp vi boendeparkeringsavgifter i Stockholms innerstad och så småningom också trängselskatten, berättar Kjell och fortsätter:
– Nu är den förmånen borta vilket jag i och för sig tycker är helt rätt – även miljöbilar orsakar ju trängsel.

FÖRDELEN MED EN FLEXIFUELBIL är att den både går att tanka med etanol och bensin. Kjells Ford däremot har bara tankats med bensin tre gånger.
– Två av gångerna var vi utomlands och då fanns ingen etanol, säger Kjell och fortsätter:
– Och den tredje gången lånade min bror bilen och han visste inte att han kunde använda den blå pumpen.

KJELLS BIL HAR BESÖKT VERKSTADEN EN GÅNG för rengöring av spridare.
– Vissa hävdar att etanolbilar bara krånglar och till exempel inte går att starta när det är kallt, men det har jag aldrig varit med om, säger Kjell och fortsätter:
– Jag har under alla år aldrig behövt vrida om startnyckeln mer än en gång. Den har alltid startat på första försöket – oavsett årstid.

SÅ SMÅTT BÖRJAR KJELL BLI SUGEN på nästa bil, trots att han är väldigt nöjd med sin Focus Flexifuel. Han har redan några tankar om vilken typ av bil det skulle vara – om han fick önska.
– Jag vill fortsätta kunna köra på etanol så om jag fick önska fritt skulle jag vilja att Ford tog fram en laddhybridbil som är flexifuel, det vore en jättebra kombination tycker jag, avslutar Kjell.

SNABBFAKTA ETANOL 

  • Etanol (E85) är ett förnybart drivmedel som tillverkas av exempelvis sockerrör, grödor eller vinrester. En bil som tankas med E85 halverar klimatpåverkan jämfört med motsvarande bensinbil.
  • Ford lanserade Focus med etanoldrift som första märke 2001 och sålde över 50 000 bilar innan höga etanolpriser och straffskatter slog undan marknaden för E85 i början av 2010-talet.
  • Idag är läget för E85 helt annorlunda – de problem med för höga sulfatnivåer som fanns för 20 år sedan är borta sedan länge tack vare en EU-standard, och även priset på E85 är nu rimligare tack vare ett smartare skattetryck.

    Dela artikel

Aktuellt

Nytt från din Fordhandlare – Nr 4 2019

Nu finns senaste numret av Nytt från din Fordhandlare att läsa.

Läs mer

Focus Active – en perfekt matchning för triatleten Maria

När Maria Larsson hade varit Fordkund i sex år började det bli dags att byta ut Galaxyn mot något som var lite smidigare, men som ändå kunde matcha den aktiva familjens högt ställda krav.

Läs mer
Alla nyheter