Mustang Mach-E specialanpassas för Europa

Fords helelektriska SUV Mustang Mach-E har utvecklats för en global marknad. Samtidigt görs noggranna regionala anpassningar, allt för att bilen i slutändan ska uppfylla krav och förväntningar från förare på olika platser i världen.

Under hösten har Mustang Mach-E testats och anpassats för att passa perfekt för Europa – bland annat på Fords testanläggning i belgiska Lommel. Det har gjorts anpassningar i allt från fjädring, styrning och drivlina till unika egenskaper i förarassistanssystemen.

För att få ännu mer koll på de europiska utmaningarna har den helektriska SUV:en körts på vägturné i Norge. Här testades bland annat batteriets räckvidd på den 48 mil långa resan mellan Oslo och Trondheim med mycket bra resultat. Dessutom har man efter hand kunnat korta laddtiden med närmare 30 procent.

Europeiska vägar är generellt både smalare och mer slingriga än i andra delar av världen. Det innebär bland annat andra krav på responsen i styrningen. Även däcken har valts ut särskilt för att ge optimal balans mellan grepp och komfort på den här regionens många olika väglag och väderförhållanden.

Du som förare kan själv anpassa bilens karaktärsdrag genom att välja mellan tre olika körlägen: Whisper, Active och Untamed. Här har varje körläge speciella inställningar för exempelvis styrning, acceleration och inbromsningskänsla.

Nya SYNC ger en personligare körupplevelse – lär sig av förarens beteende

Tänk dig att din Ford påminner dig om att du ska träna i kväll. Och förbereder din favoritmusik redan innan du kommit in i bilen. Nya SYNC lär sig hur du funkar – och personifierar inställningar och funktioner efter det. Den nya generationen av Fords kommunikations- och underhållningssystem SYNC har premiär i Mustang Mach-E. Nya SYNC använder maskininlärning för att snabbt lära sig av förarens beteende och levererar sedan smarta förslag utifrån det. Systemet blir dessutom hela tiden bättre och bättre, tack vare trådlösa uppdateringar via molnet. I nya Mustang Mach-E kan därför mer än 80 fordonsinställningar anpassas, allt från temperatur till sittposition och belysning. Via nyckelbrickan eller en smartphone känner systemet av vilken förare som kommer redan innan hen kommer in i bilen – och anpassar förarmiljö, körning och underhållning efter tidigare vanor.

Nya SYNC har avancerad samtalsigenkänning och förstår vardagligt tal på 15 europeiska språk. Du som förare kan alltså prata med din bil och låta den styra exempelvis telefonsamtal, underhållning och navigering.

När man kör elektriskt vill man förstås ha koll på laddningen – och det löser nya SYNC. Du får råd om var och när det är bäst att ladda, hur tillgängligheten är och vad priset ligger på. Du får även löpande information om räckvidden baserat på trafik, vägunderlag, väder och data från andra Ford-elbilar som är ute på samma vägar.

    Dela artikel

Aktuellt

Nytt från din Fordhandlare – Nr 4 2020

Nu finns senaste numret av Nytt från din Fordhandlare att läsa.

Läs mer

Rebellisk hållbarhet hos nya Mach-E

Det har väl knappast undgått någon att Ford, för först gången på 55 år, lanserar en helt ny Mustang.

Läs mer
Alla nyheter