Trend 2019: Digi-detox, sportbilsglädje och AI-skräck

Två av tre önskar obligatoriska skärmpauser, man ökar sitt välbefinnande av att köra sportbil och fler kvinnor än män är rädda för AI. Det är några av insikterna i Fords trendrapport för 2019.

FÖR ATT KUNNA UTVECKLA teknologi som underlättar människors vardag kartlägger Ford varje år människors inställning till teknik. Insikterna ligger sedan till grund för Fords kommande prioriteringar.
– Vi bestämde oss för att försöka finna frön till positiv förändring. Även om förändring ofta gör oss obekväma, kan vi ändå oftast kontrollera våra egna handlingar. Och när vi inser att vi har kontroll över vårt eget beteende kan det hända väldigt bra saker, säger Sheryl Connelly, chef för Fords globala trend- och framtidsavdelning.

TREND 1: DIGITAL AVGIFTNING
Fler och fler människor är medvetna om hur beroende de är av sina digitala prylar, och söker därför sätt att begränsa sin skärmtid. Hela 69 procent svarar att de skulle uppskatta obligatoriska pauser från smarttelefoner och surfplattor. Drygt tre av fyra vuxna människor runt om i världen tycker att de generellt behöver göra mer i sin vardag för att ta hand om sitt välmående.

TREND 2: DEN TEKNOLOGISKA POLARISERINGEN
Det finns en klyfta mellan de som har tillgång till teknologins framryckning, och de som inte har kunskap om, eller tillgång till, modern teknik. Hela 87 procent av de tillfrågade tycker dock att teknologi är den största drivkraften till förändring i dagens samhälle. Men när Ford frågade respondenterna om artificiell intelligens, AI, svarade 44 procent av kvinnorna och 37 procent av männen att de är rädda för intelligenta maskiner.

Ford använder teknologi som förarhjälp, självkörande system och FordPass för att underlätta människors rörlighet. Målet är att bli världens mest pålitliga varumärke genom att presentera innovationer som är enkla, pålitliga och lustfyllda att använda. Inte tvärtom.

TREND 3: ”BUZZ MOMENTS”
Fords forskning kring ”buzz moments” – en sorts spänning som spelar en viktig roll för vårt välmående – baseras på studier om hur racingförares hjärnor påverkas under tävling och träning. Forskningen ger även förståelse för hur vardagens bilförare kan reducera stress och känna större glädje bakom ratten. Resultaten visar att om du kör sportbil dagligen blir du mer tillfredsställd och känslomässigt uppfylld.

Läs om samtliga trender i den kompletta rapporten.

    Dela artikel

Aktuellt

Senaste numret av Nytt från din Fordhandlare

Nu finns senaste numret av Nytt från din Fordhandlare att läsa.

Läs mer

Familjen i farten väljer Mondeo

Med småbarn och hus på landet kan rätt bil vara pusselbiten som får vardagen att gå ihop.

Läs mer
Alla nyheter